SCHEMA

Meedogenloze normen

(Hoge eisen)

Lieve deelnemer aan de Masterclass,

 

Hier is jouw bonus!

Een uitwerking van het schema Meedogenloze normen.

Veel van mijn klanten die zichzelf voorbij rennen, herkennen zich onder andere in dit schema.

 

Het bevat

– De oorsprong van dit schema

– De gedachten van de Saboteur

– De emoties van de Kleine Ik

– Het gedrag van de Beschermer(s)

– Een stappenplan om met dit schema aan de slag te gaan.

 

Je kunt het hieronder downloaden.

 

Omdat ik in het webinar verder niet ben ingegaan op het begrip ‘schema’s’, geef ik hieronder ook kort wat uitleg.

 

Veel plezier ervan!

 

Liefs, Bregje 

Download Schema 'Meedogenloze normen'

© deschemacoach.nl

WAT IS EEN SCHEMA? 

Een schema is een soort referentiekader van gedragspatronen die je hebt gevormd in je kindertijd. Het bevat herinneringen, gedachten, gevoelens en manieren om daarmee om te gaan. Het is een manier waarop je situaties ervaart en interpreteert. Een soort filter die je op situaties legt. Bijvoorbeeld dat je je zelf niet goed genoeg vindt of je steeds tekort voelt schieten. Schema’s ontstaan door een wisselwerking tussen enerzijds je omgeving (ouders, school, en de buurt) en anderzijds je karakter van jou als kind. Terwijl je opgroeide, zijn deze gevoelens en overtuigingen steeds sterker geworden. Je blijft eigenlijk steeds door dezelfde bril naar situaties kijken. En daardoor ook op een manier reageren die vroeger misschien wel handig of logisch was, maar nu eigenlijk niet meer goed past in de situatie als volwassene. Dit kan je stress geven.

Er zijn wel meer dan vijftien verschillende soorten schema’s. Enkele voorbeelden zijn de schema’s Verlating, Hoge eisen of Minderwaardigheid. 

Stel, je hebt het schema Minderwaardigheid. Dan ben je vaak onzeker en denk je dat je niet leuk of goed genoeg bent. Dit kan zijn ontstaan doordat je vaker te horen hebt gekregen dat je dingen niet goed deed, dat je weinig aandacht hebt gekregen, dat je gepest bent door leeftijdgenoten of misschien heb je een broer of zus die net slimmer was dan jij. Op een bepaald moment ga je denken en voelen dat je minder bent dan de ander, en daar ga je je ook naar gedragen. Bijvoorbeeld niet meer je best doen, of je terugtrekken uit contacten. Daardoor presteer je ook minder of zien mensen je niet staan. Zo lijkt het ook steeds alsof je overtuiging waar is, en ga je er steeds meer in geloven dat je minder bent. Het kan ook zijn dat je juist het tegenovergestelde gaat doen, om de minderwaardigheid niet te voelen, door bijvoorbeeld extra hard je best te doen en iedereen te laten weten hoe goed je bent. 

HOE ONTSTAAT ZO’N SCHEMA?

Elk kind heeft bepaalde emotionele basisbehoeften. Zo is het belangrijk dat 

   – je in veiligheid opgroeit, waarbij je je kunt verbinden aan mensen.

   – je zelf beslissingen en fouten mag maken en ook complimenten krijgt, om autonomie en zelfvertrouwen te ontwikkelen. 

   – je jouw gevoelens en je mening mag uiten en kunt zeggen wat je zou willen. 

   – je met grenzen leert omgaan, dat ouders duidelijk aangeven wat wel en niet mag, en je jezelf kunt beheersen.

   – je fijn kan spelen en plezier kan maken.

Wordt er niet helemaal aan deze behoeften voldaan, dan pas je je als kind hierop aan. Dat vormt je persoonlijkheid. Het komt bijna altijd wel voor dat je ouders (met de beste intenties of onbewust) je op een bepaald gebied te veel of te weinig hebben gegeven. Dan ontwikkel je een schema op dat vlak. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een ouder depressief was en je voor anderen moest zorgen, of dat je altijd veel rekening met broertjes en zusjes hebt moeten houden, waardoor je het schema Zelfopoffering ontwikkelt. Of een ouder was agressief, waardoor je je vaak onveilig voelde en je een schema Wantrouwen ontwikkeld hebt. Het kan ook zijn dat je ouders veel voor je deden en je beschermden, waardoor je een schema Afhankelijkheid ontwikkeld hebt. Of dat je veel je zin kreeg, waarbij je je juist méer of beter voelt dan anderen (schema Veeleisendheid).

JE HIERIN VERDER VERDIEPEN?

Mocht je benieuwd zijn naar jouw schema’s en graag een persoonlijke analyse willen, kijk dan gerust op mijn website of één van de coachpakketten bij je past.

Aanbod De SchemaCoach

Module 1 - Les 3: G-schema